stara/nova priča

Mnogo mi se piše zadnjih desetak dana, ali ne znam ni sama šta da napišem. Odvikla se od prebacivanja misli u ovaj kvadratić ilištagoddaje.
Tipično, ljeti blogger pust. Na jesen oživi, ako je u ovom trenutku i ostao iko ko bi se mogao vratiti.

Danas mi je zadnji dan u ovoj firmi, pa bi bilo lijepo obilježiti ga na blogu. Imam ja svašta nešto obilježeno u neobjavljenim, ali eto, da objavim.
Nisam baš zamišljala da će mi karijera ovako ići. Sigurno je malo ljudi koji su uradili to što sam ja 😀 Ispade da sam uradila mali izlet, eksperiment, nešto iz hira. Ne znam ni ja eto. Ali je za mene velika lekcija, i ne žalim se nikako.
Teško je odgovoriti na pitanje zašto. Tako se desilo i to je to.
Na linkedinu stalno neke ponude za posao… Zna to biti preprimamljivo. Sva vrata otvorena itd. Posebno kad krenu sa nekim povlasticama. Ali postoje stvari koje su važnije od svih tih povlastica. Za mene su to bili povjerenje i sloboda. Toga mi je falilo ovdje npr. A to sam u prvoj firmi olako shvatala.
Tek sad shvatam kolika je kocka prihatiti neki posao, kao i zaposliti nekoga. Realno, iz to malo razgovora ne možeš znati puno o onome što te čeka. Onda, zaposliš nekoga, uvedeš ga u posao, u projekat, što stvaarno traje plus treba vrijeme drugog radnika… pa se i to gubi. A ti kao novi zaposlenik si imao razgovore sa nekim ko je iznad tvog teamleada, pa kad dođeš s njim da radiš… shvatiš da ti iznad nisu njemu rekli ništa o tebi… A niti te on previše pita o iskustvu, znanju i sl. To je tek početak… Stvarno je kocka.

Ova tri mjeseca sam se mnogo mučila. Donekle se plašila da neću naći svoje mjesto. Negdje gdje ću biti godinama, nešto veće postići… I za sve to vrijeme sam se napominjala da će biti jasno kad budem trebala donijeti odluku…. Bilo je 🙂 Prvo sam jasno odlučila nešto drugo, ali… u zadnji čaš preokret i tu sam gdje sam.
Od sutra stara/nova priča.

2 thoughts on “stara/nova priča

 1. mojih360

  Uvijek volim teme o poslu, jer jako često imam faze gdje samu sebe pitam, okej, šta dalje ? Je li ovo ono što si htjela ? Je li negdje možeš napraviti više ? Kako donijeti pravu odluku, nisam ni sama znala do unazad godinu dana, kada sam dobila novu ponudu, koju sam nakon mnogo neprespavanih noći, odbila. I ne, nisam se pokajala, jer sam napravila ono što mi je srce, a u podsvijeti i razum, govorilo.. Ali, uvijek sam rastrzana između dvije strane, da li biti tu gdje jesi, ako ti je stvarno dobro i koristiti svaku dan i svaku priliku za naučiti nešto novo, na trenutnom poslu, ili malo eksperimentisati ? Zašto i otkud potreba da se štošta isproba, kažu dok si mlad, ako si sretan tu gdje jesi ? A, sa druge strane da li propuštaš nešto više ?
  Ono što uvijek mogu reći, kada dođe momenat da posao radiš samo da ga završiš, onda je vrijeme za promjenu. Sa asem u rukavu ili bez, daj, idi, korak 2 ne počinje bez koraka 1 🙂 I, nikada se ne voditi onom “siguran i stabilan” posao… Šta danas uopće znače ta dva termina :O
  Sorry na dužem komentaru, ali zaista super tema, o kojoj uvijek rado pričam i pišem. Ja ti želim samo najbolje i nadam se da si našla svoje mjesto tu gdje jesi 🙂

  1. derSteppenwolf

   Tek vidim komentar 🙂 Slobodno piši, drago mi kad možemo dijeliti mišljenja i iskustva.
   Kod mene je bila ta situacija, da se nisam znala izboriti na poslu za ono što sam htjela. Sad kad imam to, sve je super. Nema želje za nečim drugim.
   Kako se sad osjećaš na poslu? 🙂

Komentariši